Πέμπτη, Νοεμβρίου 29, 2007

ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ

Η απομακρυσμένη χώρα της Βόρειας Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με βάση το βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του ΟΗΕ.

Η Ισλανδία ξεπέρασε τη Νορβηγία στην κατάταξη της καλύτερης χώρας για να ζήσει κάποιος, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε αυτή τη βδομάδα। Οι χώρες της υπο-Σαχάριας Αφρικής βρίσκονται για άλλη μια φορά στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Ανεπτυγμένες ελεύθερες οικονομίες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, με τις Ισλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Καναδά και Ιρλανδία στις πέντε πρώτες. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται δωδέκατες, τέσσερις θέσεις χαμηλότερα από την περσινή κατάταξη.

Στον αντίποδα, οι 22 «χαμηλής ανάπτυξης» χώρες στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται γεωγραφικά όλες στην Αφρική, με τελευταία όλων τη Σιέρα Λεόνε। Σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ που στηρίζονται σε δείκτες του 2005 για το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το κατά κεφαλήν εισόδημα, σε δέκα από αυτές τις αφρικανικές χώρες, δύο στα πέντε παιδιά δε θα φτάσουν την ηλικία των σαράντα ετών, κυρίως εξαιτίας του υψηλού ποσοστό ασθενών και φορέων του ιού HIV.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Οργανισμού, μικρές μεταβολές στην κατάταξη μιας χώρας δεν παίζουν σημαντικό ρόλο, αναφερόμενοι προφανώς στην αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ। Παρά το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη δεύτερη θέση του πραγματικού κατά κεφαλή εισοδήματος με 41.890 δολάρια, καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ 26 ανεπτυγμένων χωρών στην κατηγορία του προσδόκιμου ζωής, μαζί με την Δανία και τη Νότια Κορέα, στα 77,9 χρόνια.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η χώρα καταλαμβάνει την 24η θέση της κατάταξης στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και την 25η στον δείκτη προσδόκιμου ζωής με 78,3 χρόνια ενώ το κατα κεφαλή ΑΕΠ προσδιορίζεται περίπου στα 22।000 δολάρια.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο δείκτης παγκόσμιας ανάπτυξης αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τριάντα χρόνια, αν και σε 16 χώρες ο εν λόγω δείκτης ήταν ο χαμηλότερος από το 1990 και σε τρεις ακόμη ήταν ο χαμηλότερος από το 1975।

www।kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters