Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2007

ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

‘’ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΠΟΝΑΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΟΥΜΕ’’

Διάβαζα στο περιοδικό Κ της Κυριακάτικης Καθημερινής για το χωριό Κεφαλά λίγα χιλιόμετρα έξω από την Σπάρτη. Το χωριό αυτό αν και μέσα στον πυρήνα των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά.

Οι κάτοικοι του χωριού με την κατάλληλη προετοιμασία εδώ και πολύ καιρό (αντιπυρικές ζώνες, σκοπιές κατοίκων σε καίρια σημεία, μετατροπή των γεωργικών τους μηχανημάτων σε πυροσβεστικά όργανα) ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν φωτιά που θα απειλούσε τα σπίτια και τα ελαιόδεντρά τους.

Όλα τα ανωτέρω με δική τους πρωτοβουλία αφού όπως έλεγαν ‘’ άμα δεν προσπαθήσεις μόνο σου κανείς δεν πρόκειται να σε σώσει’’. Μου άρεσε αυτό γιατί έρχεται σε αντίθεση με την νοοτροπία που αποδίδει μεταφυσικές ιδιότητες στο κράτος.

Αυτό που έλεγαν οι κάτοικοι του χωριού ήταν ότι αν δεν πάρουνε αυτοί την τύχη του χωριού στα χέρια τους, δεν πρόκειται να σωθεί το χωριό τους. Μην περιμένετε έλεγαν από τον εποχικό (δημόσιο υπάλληλο) δασοπυροσβέστη να υπερασπίσει όπως εμείς το χωριό μας. Οι κάτοικοι του χωριού ένοιωσαν από καιρού τον κίνδυνο, για τα σπίτια τους, για τα χωράφια τους, που γ’ αυτούς αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και τα υπερασπίστηκαν με κάθε τρόπο.

Το ανωτέρο συμβάν δείχνει αφενός συνειδητοποιημένους πολίτες που δεν τα περιμένουν όλα από το κράτος και θεωρούν ευθύνη του την υπεράσπιση του δασικού πλούτου της περιοχής τους και αφετέρου την σημασία της ύπαρξης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Η ύπαρξη δηλαδή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους εξώθησε σε μια πιο προσεκτική και προνοητική δράση για την πρόληψη και την καταστολή των φωτιών. Δεν θέλω να μειώσω το αγώνα των δασοπυροσβεστών και όλων όσων εμπλέκονται στις κατασβέσεις των πυρκαγιών αλλά οι κάτοικοι του χωριού προστάτεψαν το δάσος σαν το σπίτι τους γιατί το νοιώθουν σαν το σπίτι τους. Αυτό όχι γιατί διαθέτουν περισσότερο οικολογική συνείδηση από τους υπόλοιπους αλλά γιατί από το δάσος εξαρτάται και το οικονομικό τους μέλλον.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει τη δωρεάν διανομή σε όλους τους πολίτες, όλης της μη αξιοποιούμενης περιουσίας του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των δασικών εκτάσεων (με ειδικές εξαιρέσεις, όπως αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί, εθνικοί δρυμοί, περιοχές NATURA 2000).
Η πρόταση αυτή αν και ξενίζει αρχικά, είναι πραγματικά επαναστατική και βασίζεται μεταξύ άλλων, στη διεθνή εμπειρία, στις επιστημονικές μελέτες για το φαινόμενο της «τραγωδίας των κοινών», στην απόλυτη αποτυχία κάθε παρέμβασης του κράτους μέχρι σήμερα. Προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στους θεσμούς και τη νομοθεσία.


Μόνο αν το δάσος γίνει «σπίτι» μας,
θα το προστατέψουμε σαν το σπίτι μας.


www.greekliberals.net